Obuća za vožnju

Obuća za vožnju

Svakodnevna vožnja zahteva dosta naglih ubrzavanja, promena pravca i kočenja. Osim ispravnog vozila, a posebno kočnica, potrebna je i sposobnost vozača da brzo reaguje i primeni adekvatan pritisak na papučice gasa, kvačila ili kočnice.

Kvalitet tog pritiska mnogo zavisi i od obuće. Nepropisna i neadekvatna obuća nosi i rizike po bezbednost. Na žalost, svedoci smo da dosta vozača uopšte ne obraća pažnju u kakvim cipelama vozi.  

Izbor obuće mora da omogući stopalu da oseti pritisak na papučici kočnice, gasa ili kvačila. Od tačne procene tog pritiska zavisi jačina kočenja ili brzina ubrzavanja koja će da nas izvuče iz potencijalno opasne situacije. Ponekad to pravi razliku između života i smrti.  

Zna se da dugačke vožnje opterećuju noge i stopala vozača. Ukoliko je obuća neadekvatna, nožni mišići se brže umaraju, grče, smanjuje se brzina njihove reakcije. U nekim  situacijama to može da dovede do gubljenje kontrole nad vozilom.

Ukoliko su cipele prevelike mogu da dovedu do pritiskanje dve pedele odjednom, što je veoma opasna manever; ako su premale, stopalo ne “oseća” dobro pedale; ako su klizave, vozač može da izgubi kontrolu, spisak je poveći.

Da vidimo koju obuću vozači treba da izbegavaju, a koju da koriste:

 

Vožnja bosih nogu

Postoje vozači koji vole da voze bosi. Njihov argument je da im to omogućava bolji osećaj vožnje i bolji pritisak na papučicama.

Međutim, nije slučajno što je skoro u svom državama bosonoga vožnja zabranjena. Za izbegavanje vožnje bez odeće postoje dobri razlozi:

  • Bosa noga ima malu snagu pritiska. Za razliku od nje, đon cipele ravnomernije i snažnije raspoređuje potisak noge na pedalu.
  • Dugačka i zahtevna vožnja sa mnogobrojnim i čestim pritiscima na pedale je bolna za stopala i može da izazove grčeve u mišićima
  • Bosa stopala postaju klizava od znoja i mogu da skliznu sa pedala
  • Pri naglim kočenjima i skretanjima bosa stopala mogu lako da se povrede
  • Ukoliko se desi saobraćajna nesreća, postoji opasnost da bosim stopalima gazite krhotine slomljenog stakla
  • Nije dovoljno obući samo čarape. Noga u čarapama (a posebno u najlonskim čarapama i hulahopkama) je klizava i papučica može lako da klizne ispod njih.

 

Vožnja u papučama

Nema lepšeg osećaja leti nego imati papuče na nogama, a posebno su omiljene japanke. Ali da li je pametno voziti u njima?

Odgovor je negativan iz sledećih razloga:

  • Lako sklizaju sa pedala, posebno kada se noge oznoje
  • Mogu lako da se zaglave ispod pedala. Dok pokušava da ih nađe vozač nije fokusiran na dešavanja na putu
  • Nisu efikasni prilikom naglog kočenja zato što ne prenose pritisak celog stopala na papučicu kočnice
  • Kao i kada se vozi bosih nogu, stopala su nezaštićena prilikom sudara

 

Vožnja cipelama sa visokim potpeticama i platformom

Veliki broj dama obožava svoje cipele sa platformom i visokom štiklom, i ne skidaju ih ni tokom vožnje. Možda to i znaju, ali se ne obaziru na činjenicu da je vožnja u takvim cipelama povezana sa velikim rizicima.

Naime, da bi mogla ispravno i punom snagom da vrši pritisak na pedale, peta stopala mora da bude na podu vozila. Visoke štikle i platforme podižu petu, pri čemu se gubi osećaj o snazi potrebnog pritiska.

Kada su pete ispravno postavljenje na podu, i prelazak sa jedne na drugu pedalu je brži i lakši. Visoke potpetice mogu da se zaglave ispod pedale ili zakače za podnu prostirku. To je veliki problem ukoliko treba brzo da se prikoči ili ubrza.  

Jednostavno cipele sa štiklom nisu dizajnirane za vožnju. Ukoliko baš ne možete bez njih, a morate da vozite, onda bolje da imate rezervnu obuću za vožnju. Potpetice stavite u prtljažnik, a ne odmah pored sedišta. Može se desiti da vam kliznu i zaglave u pedalama.

 

Vožnja u čizmama i zimskim cipelama

Kada vozimo treba izbegavati glomazne, debele, postavljene zimske cipele i čizme. One ograničavaju pokrete zglobova noge i stopala, a kada su visoke preko kolena, imobiliziraju celu nogu. Njihovi su džonovi debeli i mogu istovremeno da pritisnu obe papučice, i gasa i kočnice. Zbog debljnine džonova gubi se i osećaj koliko treba papučice da se pritisnkaju.

Posebna opasnost vreba zimi, po snegu, vlažnom i kišnom vremenu kada su čizme vlažne i klizave.

Dobra preventivna mera je obrisati vlažne čizme i cipele peškirom ili krpom pre nego što nastavite vožnju.

 

Koja obuća je najbolja za vožnju?

Videli smo šta treba izbegavati, ali šta koristiti za vožnju? Nema idealnog rešenja. Najvažnije je da vam obuća bude udobna, posebno ako morate dugo da vozite. Patike i cipele za hodanje su odlične, a najbolje su kožne cipele.  

Đon cipele je najvažniji, on ne treba da bude ni previše debeo (nikako iznad 2,5 cm), ni previše tanak, ni previše mek, ni previše savitljiv, nikako previše širok. Ne sme da se kliza, treba da bude lagan, ali ne i previše lagan, ne sme da ometa kretanje skočnog zgloba dok pritiska pedale.

Ne treba voziti ni u potpuno novim cipelama, koje nisu “razgažene” i prave žuljeve i otoke na stopalu, ali ni u previše starim patikama koje se raspadaju.

Iskusni vozači imaju svoje omiljene cipele za vožnju bez kojih ne kreću na put i u kojima se osećaju komotno i bezbedno. Da li vi imate svoje?