Priprema vozila za hladno i vlažno vreme

Priprema vozila za hladno i vlažno vreme

Jesen i zima su već na vratima, a to znači dolazak hladnijeg i vlažnijeg vremena. Kada je vreme loše i vožnja je otežana. Kolovozi su mokri i klizavi, vidljivost je loša, niske temperature, kiša i sneg ometaju vozače, oni se brzo zamaraju i lakše gube koncentraciju, rizik da se desi nesreća je veća.

Trpe i vozači ali i njihova vozila. Da bi mogli da se nose sa izazovima zimskog vremena, potrebno je adekvatna priprema vozila.

 

Priprema  guma

U kasnu jesen i zimi putevi su mokri, klizavi, javlja se akvaplaning, stabilnost vozila na putu je smanjena. Zato su dobre gume veoma važne.

Za optimalno prianjanje i stabilnost na putu, dubina šara na gazećem sloju pneumatika mora da bude iznad 1,6 mm. Treba voditi računa i o pritisku u gumama koji treba da odgovara brojevima koji su navedeni u priručniku vozila. Zna se da iznenadni pad spoljašne temperature dovodi do pada pritiska u gumama, što ugrožava upravljanje i bezbednost vozila.

Zakonska obaveza je da zimi gume moraju da se promene i umesto letnjih da se stave zimske. Zimske gume su napravljene da mogu da podnosu niske temeprature i mokre kolovoze. Mogu se koristiti i univerzalne gume koje imaju za nijansu slabije performanse.

 

Priprema akumulatora

Hladno i vlažno vreme su neprijatelji akumulatora, posebno ako se auto vozi retko ili samo na kraćim relacijama. Slab akumulator teško pokreće motor a kada se potpuno isprazni automobil više nije u voznom stanju. Da vam ne bi desila ovakva nemila situacija, pre nego što krene loše vreme proverite akumulator u najbližem auto servisu.

Ko ima potrebnu opremu (voltmetar) može i kući da proveri stanje svog akumulatora, na sledeći način:

  • voltmetar se postavlja na elektrode akumulatora
  • motor se stavlja u pogon i treba da radi oko 5 minuta
  • na uređaju se čita visina napona
  • ako je iznad 14V sve je u redu
  • nakon toga uključuju se svi potrošači struje u vozilu (grejanje, svetla, radio, putni kompjuter, klima uređaj) i ponovo se meri napon
  • on treba da bude veći u odnosu na prvo merenje
  • ako napon padne ispod 14V, nešto sa punjenjem akumularora nije u redu

Osim merenja napona, potrebno je proveriti i nivo tečnosti u akumulatoru. Ovo se ne odnosi na fabrički zatvorene akumulatore (“suvi akumulatori”).

Najranjiviji su neispravni i stariji akumulatori, vrlo često njihovi vlasnici nemaju drugog izbora nego da kupe nov.

 

Provera antifriza

Jedna od osnovnih mera prevencije pre nego što nastupe niske temeprature,  je da se sipa antifriz u hladnjaku.

Kada temperatura padne ispod 0 stepeni, postoji velika opasnost da voda koja se nalazi u sistemu za hlađenje motora zamrzne. To dalje vodi ka veoma ozbiljnim (i skupim) kvarovima, pa čak i do pucanja bloka motora.

Da bi se to sprečilo, u hladnjak treba da se sipa antifriz koji ne dozvoljava da tečnost zamrzne.

 

Održavanje vetrobranskog stakla

Za bezbednost i udobnost vožnje čisto vetrobransko staklo je veoma važno. A ono se zimi najviše prlja. Nema ništa gore nego viriti kroz kroz mrlje od blata, prljavštine, rizle i soli.

Zato ne krećite na put dok ne očistite šoferšajbnu, zadnje staklo i stranične prozore. Nije teško, dovoljno je prebrisati ih pamučnom krpom. Ne smete da dozvolite da se prljavština nakupi i smrzne na niskim temperaturama. Tada je još teže očistiti je.

Redovno proveravajte da li je rezervoar koji sadrži tečnost za brisanje šoferšajbne pun. Kada vladaju ledene temperature stavite malo antifriza da vam tečnost ne zamrzne.

Treba obratiti pažnju i na brisače, zamenite metlice ako je guma na njima ispucana ili pokidana. Ako vam je vozilo tokom noći parkirano na otvorenom parkingu, a očekuje se ledena kiša ili sneg, skinite metlice i stavite ih unutra.

 

Zatamnjivanje kontrolne table

Zimi su dani sumorni i mračni, noć brzo padne. Savremena vozila na kontrolnoj tabli imaju mnogo lampica koja blješte i svetlucaju. To unutrašnje svetlo tokom vožnje u uslovima slabe vidljvosti i polumraka nekim vozačima može da smeta. Ali na sreću postoji mogućnost da se ono smanji ili ugasi, kako bi se vozači mogli usredsrediti na put.

Nova vozila imaju mogućnost automatskog zatamnjivanja kontrolne table, nemojte se iznenaditi ako prvi put vozite takav automobil.

 

Provera farova, žmigavca i ostala svetla

Održavanje farova je ključni deo pripreme vozila za zimske uslove. Zimi su dani kraći, i verovatnoća da ćete voziti po mraku je velika.

Obiđite svoje vozilo i proverte da li farovi, žmigavci, štop svetla ispravno rade, da li su čisti i nema prljavštine koja ih pokriva.

Ponesite i rezervne sijalice u slučaju da neka otkaže. Zimi se one brže kvare.

 

Osim sijalica, u vozilu je potrebno da imate sve nepohodne alate, komplet za prvu pomoć, odleđivač i strugač za led, sajlu za vuču, trougao, baterijsku lampu, toplu odeću i obuću, čizme, lopata ili ašov, ćebe, i slično.

 

Na kraju...

Novija vozila bolje podnose hladno i vlažno vreme od starijih. Starija vozila traže veće održavanje, češće popravke, provere i bolje pripreme. Ako i pored toga osećate da ono nije u stanju da izdrži duža putovanja u otežanim zimskim uslovima, možda je bolje da iznajmite sigurnije i bezbednije vozilo.