Problemi sa iznajmljenim vozilom: šta kada stvari krenu naopako?

Problemi sa iznajmljenim vozilom: šta kada stvari krenu naopako?

 

Na putu mogu da se dogode raznorazni problemi i neprijatne situacije - probušena guma, kvarovi na autu, saobraćajne nesreće, itd. A posebno se stvari komplikuju ukoliko se dese u novim uslovima i sa nepoznatim vozilima.

Iznajmljeno vozilo u rent a car agenciji je u većini slučajeva novo iskustvo za vozača i potrebno je malo vremena kako bi se on navikao na njega.

Postavlja se pitanje kako reagovati i kako odgovoriti na izazove kada stvari krenu naopako, a vi ste u iznajmljenom vozilu?

U produžetku pročitajte nekoliko naših saveta.

 

Probušena guma

Prvi savet u slučaju bušne gume je da ne vozite sa probušenom gumom. Dalja vožnja je rizična po bezbednost učesnika u saobraćaju, a možete da oštetite felne na točkovima, amortizere, kao i sistem za upravljanje.  

Kada osetite da vam se guma probušila i da ispušta vazduh, odmah potražite bezbedno mesto u zaustavite se. Javite se u rent a car agenciji i objasnite šta se desilo.

U svakom iznajmljenom vozilu mora da postoji rezervni točak i alat za njegovu zamenu. Ako kojim slučajem ne postoji ili se ne osećate dovoljno sposobnim da ga sami promenite, pozovite pomoć na putu. Kontakt podatke šlep službe sa kojom surađuju dobićete u rent a car agenciji pri preuzimanju vozila. Oni će umesto vas da promene probušenu gumu ili će da vas vrate u rent a car agenciju po novo vozilo.

Moguće je da će vam iz šlep službe naplatiti promenu gume. U zavisnosti od odabranog paketa osiguranja ovaj iznos može, a i ne mora, da vam se refundira.

Danas većina automobila ima rezervni točak manjih dimenzija, koji „štedi prostor“, i na kome se ne može dugo voziti. Zato se preporučuje da što pre vratite vozilo u rent a car agenciji kako bi ga oni zamenili sa standardnim točkom.

 

Kvar na vozilu

Ako se vozilo koje ste iznajmili pokvari dok je na putu, prvo što treba da uradite je da pozovete rent a car agenciju. Oni će da obaveste šlep službu sa kojom surađuju i neko će doći po vas.

Ukoliko je kvar takve prirode da ne možete da se zaustavite na bezbednom mestu, uključite sva četiri žmigavca, i stavite trougao iza ili ispred vozila. Za svaki slučaj, udaljite se od vozila i onda telefonirajte.

Vozilo šlep službe će brzo doći do vas, posebno ako blokirate saobraćaj. Vaš auto će biti natovaren na kamion i odnesen pravo u auto servis, a vama će biti dodeljeno novo vozilo kako bi mogli da produžile put.

U zavisnosti od uzroka kvara i paketa osiguranja koje ste kupili, možda ćete morati da platite troškovi popravke. Ukoliko je do kvara došlo zbog nemara vozača, onda zamena vozila može biti odbijena.

 

Trepteće svetlo na instrument tabli

Vozila koja se iznajmljuju su nova i veoma često su nepoznata za vozače. Svedoci smo da je digitalizacija ušla na velika vrata u automobile, kompjuter je preuzeo dosta uloga vozača, a neka vozila imaju i određeni nivo samostalnosti u vožnji. Svako ko se nije na to navikao može da bude zbunjen i zabrinut ukoliko nešto na instrument tabli počne da blinka.   

Najvažnije je da ne paničite. Zaustavite se na neko bezbedno mesto i pokušajte da saznate zašto je to svetlo počelo da trepće.  

Možda je u pitanju nešto sasvim jednostavno i bezopasno poput potrošene tečnosti za pranje šoferšajbne, ali možda se radi o nečemo ozbiljnijem, poput curenju ulja ili kvar u servo upravljaču.

Ako niste sigurni pozovite rent a car agenciju i pitajte ih i čemu se radi. Može ćete morati da pozovete i službu za pomoć na putu. U svakom slučaju, nemojte da nastavljate putovanje dok ne utvrdite o čemu se radi.

 

Razbijeno vetrobransko staklo (šoferšajbna)

Šoferšajbna relativno lako može da pukne ili da se slomi. Dovoljno je da manji kamenčić odskoči sa puta i pod nekim nezgodnim uglom udari u nju.

Kao i kod ostalih problema na vozilu, prvo što treba da uradite je da potražite mesto gde možete bezbedno da se zaustavite.

Proverite koliko je ozbiljno oštećenje, ako je pukotina na staklu prevelika bolje nemojte da vozite. Pozovite agenciju koja vam je iznajmila vozilo, dobićete novo.

 

Saobraćajna nesreća

Saobraćajne nesreće mogu da se dogode svakom i svuda, bilo sa sopstvenom bilo sa iznajmljenim vozilom.

Ipak je kod iznajmljenog vozila situacija malo kompleksnija, tako da morate da budete spremni. Najvažnije je da ne paničite i da sledite sledeće savete:

  • Kada se desi nesreća, saznajte podatke druge strane
  • Moblinim telefonom napravite fotografije mesta nesreće i vozila
  • Popunite izveštaj o šteti (popunjava se Evropski izvešaj o saobraćajnoj nesreći – standardni obrazac koji se koristi u celoj Evropi i koji je validan umesto policijskog izveštaja)
  • Pokušajte da dobijete izjave svedoka (naravno ako postoje,) o tome šta se desilo
  • Potrudite se što pre da dobijete policijski izveštaj
  • Kontaktirajte rent a car agenciju i objasnite im šta se dogodilo

 

Na kraju

Najbolji savet koji možemo da vam ponudimo je da kada stvari krenu nizbrdo, ne paničite.

Šta god se desilo, obavezno kontaktirajte rent a car agenciju iz koje ste iznajmili vozilo. Oni će najbolje znati kako da rešite problem i kako da što brže nastavite put.

U nadi da ništa neće krenuti naopako, srećan vam put!