Problemi sa kontrolom kvačila

Problemi sa kontrolom kvačila

 

Kontrola kvačila je jedna od najtežih stvari koju vozači moraju da savladaju. Početnici imaju muke da je nauče, a čak i onim iskusnijim može da pravi probleme.

Manje više svi smo bili u situaciji da čekamo na semafor i odjednom se upali zeleno svetlo. Umesto da glatko promenimo brzinu i da odmah krenemo, pogrešimo kod kontrole kvačila i promene brzine, motor zabruji u prazno, vozilo poskoči i ugasi se. Nervozni vozači iza nas trube, naša panika raste i odjednom sve postaje još teže.

 

Neka pravila prilikom upotrebe kvačila

  • Kvačilo treba da se koristi samo kada se menjaju brzine i kada vozilo treba da se zaustavi
  • Prilikom kočenja pedala kvačila ne sme da bude pritisnuta
  • Kvačilo ne sme da se koristi prilikom kretanja nizbrdo, prilikom skretanjima sa glavnog puta i prestrojavanjima u drugu traku
  • Prilikom zaustavljanja, preporučuje se da menjač bude u drugoj brzini
  • Kada vozilo stoji u mestu a motor radi, menjač treba da bude van brzine (u neutralnom položaju ili tz. leru), ručna kočnica da bude podignuta, dok pedala kvačila ne sme da bude pritisnuta
  • Prilikom vožnje desna ruka vozača ne sme da se odmara na ručici menjača

 

Menjanje brzina

Brzine treba da se menjaju u skladu sa uslovima na putu, brzinom kretanja vozila i radom motora. Ako je rad motora previsok u odnosu na brzinu vozila potrebno je prebaciti u višu brzinu, a ako je rad motora previše nizak treba da se prebacu u nižu brzinu.

Nije dobra ni prerana ni prebrza promena brzine. Prerana promena brzine može da dovede do gubitka kontrole nad vozilom, motor ne prihvaća gas, vozilo počinje da se trese, točkovi proklizavaju. I prekasno menjanje brzina je opasno po bezbednost vozača i vozila i dovodi do većeg trošenja motora, kočnica i točkova.

Kod kontrole kvačila mora da se nađe balans. Ako se pedala prebrzo pritisne, vozilo će se zaustaviti, ako vozač nije pažljiv i prebrzo je otpusti, vozilo će poskočiti a motor može da se ugasi. Kada se brzine pravilno menjaju, performanse vozila su na optimalnom nivou, dok loš rad sa kvačilom može da vodi i ka ozbiljnijim kvarovima na menjaču i motoru.

 

Pronalaženje tačke (momenta) za promenu brzine

Najbitnije kod rada sa kvačilom je prepoznati u kom momentu treba pustiti pedalu kvačila i dodati gas kako bi se glatko promenila brzina, tj. na kom mestu kvačilo “hvata”. Nekome je to urođeno i uradi bez problema, drugima je teže u potrebno im je malo vežbanja. Za vežbanje treba pronađi mirno mesto gde nema mnogo saobraćaja (napušten parking, slabo prometna ulica). Koraci su sledeći:

  1. Podići ručnu kočnicu
  2. Pritisnuti pedalu kvačila i prebaciti u prvu brzinu
  3. Polako otpuštati pedalu kvačila
  4. U nekom trenutku će se osetiti da motor počine da se bori protiv ručne kočnice i pokušava da pokrene vozilo
  5. Istovremeno kada se pedala kvačila otpušta, treba polako pritiskati pedalu gasa sve do momenta kada se postigne ravnoteža. U tom kratkom trenutku balansa, vozilo je potpuno mirno
  6. U narednom trenutku ručna kočnica se spušta, pedala kvačila oslobađa, gas povećava i vozilo počinje da se kreće

 

Ova kreni stani vežba treba da se radi sve dok vozač ne nauči kako da pravilno kontroliše kvačilo, i može sinhronizirano da menja brzine.

Kada se stekne malo veštine i rutine, može da se krene u saobraćaj. Prvo na manje prometnim putevima, posle i u gradsku vožnju.

Ne treba žuriti, ako ne ide bolje napraviti pauzu i odmoriti se. Ako je vozač previše nervozan bolje je da se vežbanje nastavi neki drugi dan.

Različita vozila imaju različita podešavanja na kvačilu, neka hvataju niže, drugi više, negde su ona tvrđa, negde mekša. Ako vežbate na jednom modelu a vozite drugi, moraćete da se naviknete na sasvim drugu situaciju.

 

Neprikladna obuća

Za loš rad sa pedalama razlog može da bude i loš izbor obuće. Kontrola kvačila i pravilno menjanje brzina se oslanja na sposobnost vozača da dobro oseti pedale i mogućnost da ih pritiska i otpušta bez ikakvih ograničenja.

Ako su na nogama cipele sa debelim đonom, čizme, zimske cipele i slično, onda taj osećaj neće biti dobar. Nisu dobre ni prelagane letnje cipele i sandale sa previše mekim đonovima, a apsolutno treba izbegavati papuče i japanke.

Za vožnju su najbolje ravne cipele sa srednje tankim ali ne i premekanim đonom.

Ako niste sigurni koje su cipele najbolje, onda poneseite nekoliko para i manjajte ih tokom vežbanja.

 

Završna reč

Rad sa kvačilom i menjačem može da bude stresan. Ali treba biti samouveren i uporan, nekima je teže drugima lakše, ali na kraju svi nauče. Ako se radi o početniku koji je previše preokupiran svojim neznanjem i misli da nikada neće moći da savlada menjanje brzina, trebaće mu daleko više vremena. Ne treba se plašiti vožnje, samog sebe sabotirati i gubiti veru u svoje znanje i sposobnost. Izbegavanje problema neće učiniti da on nestane.

Rešenje je redovno i uporno vežbanje. Ako ne ide iz prve, treba se vratiti na parking i krenuti od početka sa vežbanjem. Ako i tada ne ide, postoje vozila sa automatskim menjačem. Možda je ipak manuelno menjanje brzina za neke previše teško.

Naslovna slika https://www.piqsels.com/en/search?q=gas+pedal