Putovanje električnim vozilima

Putovanje električnim vozilima

Na našim drumovima se električna vozila (EV) još uvek ne sreću u nekom većem broju, ali to ne znači da ne treba polako da se pripremamo za njihov masovniji dolazak.

 U Evropskoj Uniji, SAD a posebno u Kini, već duže vreme traje njihova revolucija gde sve više dobijaju na snazi i masovnosti. To se dešava zahvalujući ogromnoj državnoj pomoći i podsticajima koji uveliko smanjuju troškove kupovine i posedovanja EV.

 

U te povoljnosti spadaju sledeće mere:

  • Poreske olakšice,
  • Povoljni krediti za kupovinu EV,
  • Dosta manja ili čak besplatna registracija,
  • Besplatni parkinzi u centrima gradova za električna vozila,
  • Besplatno korišćenje punjača ba autoputevima, tržnim centrima, javnim parkinzima, itd.,
  • Posebne trake na putevima namenene samo za električna vozila
  • U nekim državama se uvode zabranjene zone za klasična benzinska i dizel vozila u kojima može da se voze samo EV, itd.

parking za EV

Kako bi izgledala vožnja električnog vozila

Za svako putovanje treba biti spreman, ali to se posebno odnosi na vožnju električnih vozila. Ovi automobili  se pomalo razlikuju od klasičnih vozila na fosilna goriva, a posebno treba voditi računa da se ne ostane bez struje. Dosta vozača se ne razume u elektrotehniku, ali sada moraju da se edukuju kako bi shvatili princip rada svog vozila.

 

Planiranje rute

Pre putovanja rutu treba dobro isplanirati i ​​odrediti stanice za punjenje. Mreža ovih stanica u većini država još uvek nije dovoljno gusta, tako da treba voditi računa gde i kada treba da se baterija napuni. Za tu namenu se preporučuje korišćenje aplikacija poput PlugShare ili ChargeMap koje pomažu vozačima da pronađu najbliže tačke za punjenje njihovih EV.

 

Punjenje baterije

Postoje različiti tipovi punjača za električna vozila, sa različitim brzinama punjenja. Vreme punjenja zavisi od kapaciteta baterije električnog vozila i izlazne snage punjača (za brže punjenje treba tražiti punjače Tip 2 i CCS). U EU postoji nekolilko mreža punjača - Ioniti, Fastned i Tesla Superchargeri, i druge. Neke zahtevaju članstvo (na primer Tesla) ili pretplatu, dok su druge otvorene i može da se plaća karticom ili kešom. Pre nego što se krene na put, neophodno je istražiti dostupnost mreže punjača, ako je potrebno unapred se prijaviti ili učlaniti u klub.

Standardizacija punjača još nije urađena tako da različite stanice za punjenje EV koriste različite tipove konektora. Preporučuje se vozačima da za svaki slučaj ponesu adaptere koji omogućavaju da se vozilo može povezati sa bilo kojim konektorom.

Često se dešava da na stanicama za punjenje budu gužve, posebno ako je punjenje sporo i ako ima mnogo vozila. U tim slučajevima treba voditi računa o drugim vozačima i odmah pomeriti vozilo kada se napuni, kako ne bi blokiralo prilaz.

 

Domet vožnje

Ovo je veoma važno kod električnih vozila - treba voditi računa o dometu baterije. To je važno i kod motora sa unutrašnjim sagorevanjem, ali tamo neko može da vam donese kanticu sa benzinom. Mreža punjača za EV još uvek nije dovoljno razvijena, na mnogim putevima i ne postoje, ako ostanete bez struje moraćete da zovete šlep službu. Različita EV imaju različiti domet, a maksimalni domet se skoro nikad ne postiže (posebno zimi kada su temperature niske). Upotreba klima uređaja, raznih elektronskih uređaja i brzina vožnje isto tako utiču na trajanje baterije.

punjenje elektricnog vozila

Tišina vožnje

Kod električnih vozila ne postoji zvuk motora na koji smo svi navikli, vožnja je potpuno načujna. Za nenaviknute vozače, bicikliste i pešake to može da bude pomalo i nezgodno i opasno zato neće čuti EV kada im se približi previše blizu. 

 

Iznajmljivanje električnog vozila

Ako nemate EV, ali želite da ga doživite i da osetite kakva je njegova vožnja, možete da ga iznajmite. U Evropskoj Uniji skoro svaka veća rent a car agencija u svojoj ponudi ima električna vozila.  

Kada iznajmljujete EV, sa agencijom za iznajmljivanje prvo razjasnite sve nedoumice oko punjenja baterije. Oni vam mogu dati članske kartice za punjenje, preporučiti mrežu ili ponuditi posebne planove punjenja.

Pri biranju električnog vozila, najvažnije je uzeti u obzir domet vožnje i kapacitet baterije. Duža putovanja zahtevaju veću bateriju, za gradsku vožnju može i manja. Kao i kod klasičnih vozila, veličina vozila se bira na osnovu broja putnika i prtljaga. I kod električnih vozila postoji dosta modela i klasa, od manjih (Citroen Ami) do velikih limuzina (Tesla Model 3 ili Volksvagen ID.3).

 

Najpopularniji modeli električnih vozila

Svima je jasno da su električnih vozila buduđnost transporta, pa (konačno) i automobilskoj industriji. Svi proizvođači u svojoj ponudi ih imaju, postoji mnogo modela i klasa (smatra se da je u ponudi preko 100 različitih modela), mi smo ovde odabrali nekoliko najpopularnijih.

 

Tesla Model 3

Ako postoji jedan automobil koji je okrenuo automobilsku industriju naglavačke, to je Tesla Model 3. Ne samo da se ovaj elegantni model visokih performansi može pohvaliti impresivnim dometom, udobnošću, brzini i najsavremenijom tehnologijom, već je takođe glavni pokretač u procesu šireg usvajanja električnih vozila širom sveta.

 

BYD

Posle Tesle, kineski proizvođač BYD ima najveći udeo i najveći uspon na tržištu električnih vozila. Prognozira se da će njegovi modeli uskoro postati najprodavenija vozila na svetu (ako već i nisu).

 

Volksvagen ID.3

 Sa elegantnim dizajnom, udobnim enterijerom i velikim izborom opcija baterija, ID.3 postaje sve popularniji.

 

Renault ZOE

Savršen je za gradsku vožnju, kompaktan, pristupačan i moderan, ima solidan domet i mogućnost brzog punjenja.

 

BMV i3

Ovaj model je za vozače koji ne mogu bez luksuza. Kao i kod svih modela ovog proizvođača, dizajn je atraktivan i privlačan, enterijer vrhunski, brzina i ubrzanje izuzetno.

 

Zaključak

Iako još uvek postoje veliki otpori prema električim vozilima, budućnost putovanja je zelena. Za njihovo širenje potrebno je da se još radi na efikasnosti baterija, povećanje dometa vožnje, širenju mreža punjača, kao i smanjivanje cena. Ali je očigledno da njihova revolucija i napredak ne može da se spreči, tako da vozači treba da se navikavaju na novo iskustvo vožnje električnog vozila.

Slike https://www.piqsels.com/en/search?q=electric+vehicle

prodaja stanova pik smrtovnice blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi