Šta poneti na putovanju sa decom?

Šta poneti na putovanju sa decom?

 

Duge vožnje nisu lake. A još su teže ako se putuje sa decom. Deca su temperamentna, nemirna, sedenje na jednom mestu im brzo dosadi. Da bi i njima i sebi olakšali duga putovanja, na raspolaganju su vam neke stvari koje jednostavno morate da ponesete sa sobom.

I ne samo da ih ponesete, nego one treba da budu na dohvat ruke, a ne u koferu i u gepeku, kako bi mogli brzo i lako da ih dohvatite.

 

Auto sedište

Auto sedišta za decu su zakonska obaveza. Treba da vodite računa da odgovaraju uzrastu, težini i visini dece. Ne smete da dozvolite da deca slobodno trčkaraju po autu, da se penju i skaču na sedišta i da vas ometaju dok vozite.

Ako iznajmljujete vozilo, tražite od rent a car agencije da vam iznajmi i auto sedišta za vašu decu.

Deca ne bi trebalo predugo da sede u auto sedištu, to nije prijatno ni bezbedno. Zato planirajte mnogo pauza - najbolje na svaka dva tri sata. Kada pravite pauze, ponudite ih jelom i vodom.

 

Hrana i piće

U toku putovanja izbegavajte da deci dajete sokove i slatke čajeve, najbolja je obična flaširana voda.

Od hrane birajte lakše obroke, sendviče sa piletinom i maslacem, sitno isečeno povrće (rotkvica, krastavac, šargarepa) i voće (banana, jabuka, kruška), povremeno može i  čokolada ili kolač.

Izbegavajte čajne kobasce, majonez, salame i ostale namirnice koje se teško vare.  

Uvek pri ruci imajte malo slanih štapića, krekera i ostalih grickalica. Nećemo reći da su zdrave, ali dobre su da zavaraju glad.

 

Igračke i zabava

Igračke, dečije knjige i ostala sredstva za zabavu su mnogo važni kada se putuje sa decom. Ona deci pomažu da savladaju dosadu, a roditeljima da ostanu smireni i fokusirani na vožnju.

Ponesite one igračke koje mogu dugo da zadrže njihovu pažnju, edukacija i psihofizički razvoj ovde nisu toliko važni. Sedite na zadnje sedište kako bi se igrali i pričali zajedno. To možete da radite i sa suvačkog sedišta, ali treba stalno da se okrećete što i nije baš prijatno.

Neki roditelji za svako putovanje kupuju novu igračku, neki se drže starih i omiljenih, najbolje da ponesete obe. Dešava se da se deca vežu za svoju omiljenu igračku, pa se roditelji vraćaju po nju ako su je zaboravili, bolje i to nego da slušate proteste i plakanje za vreme celog putovanja.

Ne koristite sitne igračke i one koje su sastavljene od mnogo delova. Ti delovi mogu lako da se rasture i izgube po vozilu, a postoji opasnost da ih dete proguta.

Za bebe su najbolje igračke koje zveckaju, zuje i svetlucaju.

Za stariju decu dobre su knjige, a za one još starije ponesite tablete i instalirajte igrice i filmove na mobilnom telefonu. Vodite računa da ne preteraju, tinejdžeri su u stanju da igraju igrice ceo dan.

 

Higijenska sredstva

Higijena na dugačkim putovanjima je veoma važna. Zato nikako nemojte da zaboravite suve i vlažne maramice, papirne maramice (za curenje iz nosa), platnene krpe, peškire, kese za smeće, kese za povraćanje, sapune, dezinficiona sredstva, itd.  Najpraktičnije su kese koje mogu da se zatvaraju, zato što otpadci od hrane, kore od banana, povraćka, pelene, vrlo brzo usmrde unutrašnjost vozila.

Ponesite više pakovanja vlažnih maramica: za decu, za vas, za stvari, za vozilo.

Ako dete nije naučilosamostalno da obavlja nuždu,  ponesite i nošu.

 

Rezervna odeća

Mala deca se vrlo lako isprljaju, prospu nešto po sebi, povrate, umokre se, itd. Zato čuvajte rezervnu odeću pri ruci, a ne u koferu.

Pri ruci neka vam bude i vaša odeća, u slučaju da dođe do nezgode koja zahteva brzo presvlačenje.

Prilikom putovanja deca ne treba da budu obučena previše toplo. Ako putujete zimi, skinite im jaknu i uključite grejanje. Ako ono nije dovoljno, bolje pokrijte dete ćebetom.

 

Zaštita od sunca

Sunce smeta deci, posebno ako su mala. Kada sunčevi zraci prođu kroz prozorsko staklo zagreju unutrašnjost vozila za nekoliko stepeni. Ova toplota kod dece može da izazove dehidraciju, mučninu i povraćanje, čak i opekotine na nežnoj dečijoj koži.

Ako putujete leti, nabavite folije ili zavese koje će zatamniti prozore. Ako ih nemate, prozore možete da prekrijete platnenim krpama, delovima odeće ili tanjim ćebetom.

 

Bebe i mala deca

Ako putujete sa bebom, potrebno je da spremite ranac ili torbu koja mora da bude celo vreme nadohvat ruke. U njoj stavite sledeće stvari:

  • Pelene
  • Vlažne maramice
  • Podloga za presvlačenje
  • Torba ili kesa za prljave pelene (najbolje su one koje mogu da se zatvore)
  • Veštačka hrana
  • Mleko
  • Rezervna odeća
  • Igračke
  • Flašica sa vodom
  • Puder i razne kreme

 

Pustite decu da spavaju kad god žele

Kući decu navikavamo da spavaju u određeno vreme. Na putovanjima je drugačije. Pustite ih da spavaju koliko žele, bolje da spavaju nego da se dosađuju. Dosta roditelji biraju da putuju noću kako bi omogućili deci da prespavaju veći deo puta. 

 

I na kraju...

Ako niste dobro pripremljeni, dugačko putovanje sa decom neće biti lako. Svako dete je posebno i voli različite stvari. Ali, kada jednom naučite šta je omiljeno vašem detetu i šta mu pomaže da ostane smireno i srećno, putovanja će biti mnogo prijatnija. Deca vole da putuju, tako brže upoznaju svet i usvajaju nova znanja. Zato, putujte sa decom!