Kvarovi i popravke u iznajmljenom vozilu

Kvarovi i popravke u iznajmljenom vozilu

 

Zbog svojih brojnih prednosti, iznajmljivanje automobila postaje sve popularnije. Da pomenemo samo najvažnije: ne zavisite od nepouzdanog javnog prevoza i skupog taksija, potpuno ste slobodni i fleksibilni u planiranju putovanja, dobijate novo, udobno, ispravno i sigurno vozilo, a možete i uštedeti - posebno ako se odlučite na dugotrajni najam.

U većini slučajeva, iznajmljivanje vozila teče glatko i bez problema, ali ponekad (iako veoma, veoma retko) mogu da se dese manji ili veći kvarovi.

U nastavku razmatramo šta vozači treba da rade u slučaju kvara na iznajmljenom vozilu.

 

Provera prilikom preuzimanja vozila

Najvažnija je preventiva. Pre nego što preuzmete vozilo, dobro ga pregledajte i potražite da li postoje neka oštećenja. Ove provere imaju za cilj da se klijenti ne terete za štete koje je prouzrokovao prethodni iznajmljivač,, ali i da se unapred osiguraju od mogućeg kvara na vozilu.

Provere se rade zajedno sa službenicima rent a car agencije i ne treba da se rade olako i reda radi. Sva oštećenja koja se primete treba da se navedu i dokumentuju u zapisniku koji se radi prilikom preuzimanja vozila. Preporučujemo svojim klijentima da ih slikaju mobilnim telefonom kako bi imali dokaz.

Budite strpljivi i temeljito proverite kako unutrašnjost, tako i  spoljašnjost vozila. Podignite i haubu kako biste pogledali motor, nisu svi majstori, ali dovoljno je ukoliko primetite ulje na bloku motora. To je znak da nešto nije u redu.

Ako je vetrobransko staklo prljavo iznutra, zamolite agente renta a car agencije da ga očiste. Nemojte da vozite ukoliko nemate dobru preglednost puta.

Proverite sva svetla, žmigavce, oborena i duga svetla, štop svetla, sivetla u unutrašnjosti vozila. Ako slabije svetle ili uopšte ne rade, insistirajte da vam zamene sijalice. Ili da vam iznajme drugo vozilo.

Prilikom iznajlmjivanja, u većini slučajeva vozači dobiju vozilo na koje nisu naviknuti. Zato pre nego što krenete na put odvojite malo vremena kako bi ste se upoznali sa novim komandama. Ako je potrebno zatražite uputstva i demonstraciju (na primer ako dobijete vozilo na električni pogon, ako se prvi put srećete sa automatskim menajačem, itd.).

Ako smatrate da je opšte stanje vozila nezadovoljavajuće i osećate se nebezbedno, tražite drugo.

 

Problemi koje se mogu javiti u toku vožnje

Koliko god vozilo bilo novo i sigurno, moguće je da se dese manji ili veći kvarovi na njemu.

U manje kvarove spadaju oštećenja metlica brisača, pregorele sijalice, polomljena svetla, oštećenja ogledala i retrovizora, napukla vetrobranska stakla, ispražnjen akumulator, bušenje pneumatika, itd.

U ozbiljne i teže kvarove ističemo curenje motornog ulja, nedovoljna količina glicerina u kočnicima, neispravna pumpa za gorivo, sipanje pogrešnog goriva, defekti na elektro instalacijama, gašenje i pregrejavanje motora u toku vožnje, neispravni amortizeri, itd.

Ako se na kontrolnoj tabli upali lampica upozorenja, a ne znate šta to znači, pozovite rent a car agenciju za savet.

 

Šta treba uraditi ukoliko se desi kvar

U slučaju manjeg ili većeg kvara na vozilu, kao i u slučaju saobraćajne nesreće, prvo treba da se pozove rent a agencija kako bi se dobila dalja uputstva.

U zavisnosti od težine kvara, iz agencije mogu da posavetuju svoje klijente da odvezu vozilo do prve ovlašćene automehaničarkse radnje (ili vulkanizera ako je stradala guma) i sami poprave kvar, ili ako se radi o većem kvaru, da sačekaju šlep službu koja će da preuzme vezilo. Naravno, klijent će dbiti novo vozilo kako bi mogao da nastavi put.

 

Ko plaća troškove popravke?

Određene popravke, ukoliko su uzrokovane opštim stanjem vozila, padaju na teret rent a car agencije. Ukoliko su klijenti odvezli iznajmljeno vozilo kod mehaničara i sami sanirali kvar, treba da čuvaju račune i dokaze o izvršenoj popravci kako bi im se sredstva refundirala. U nekim slučajevima, klijenti mogu da povratite troškove popravke preko osiguranja.

Ako je šteta nastala krivicom vozača, troškovi popravke padaju na njega.

Da pomenemo nekoliko primera:

  • Ako izgubi ključeve od vozila ili se zaključa, mora platiti intervenciju, popravku i zamenu ključeva.
  • Svako oštećenje u unutrašnjosti vozila, kao što je cepanje presvlaka sedišta ili ogrebotine na instrument tabli, rezultiraće naplatom popravke.
  • Od klijenta biće naplaćeni troškovi čišćenja, ukoliko je odgovoran za prljanje unutrašnjosti vozila, ostatke masnih mrlja od hrane, prosute kafe, sokova, itd.
  • Klijentu se naplaćuje ukoliko je odgovoran za gubljenje, kvarove i oštećenja na dodatnoj opremi (GPS navigacija, zimska oprema, krovni nosači, dečije sedište, itd), iako je već platio za njeno korišćenje.
  • Ukoliko je njegovom krivicom došlo do saobraćanje nesreće, tereti će se za sva oštećenja i potrebne popravke.

 

Završna reč

Rent a car agencije u svojim flotama imaju savremena i bezbedna vozila, šansa da se tokom perioda iznajmljivanja desi kvar je stvarno mala.

Ali naš narod kaže “đavo niti ore niti kopa”, moguće je da se krivicom vozača ili previdom u održavanju vozila, desi manji ili veći kvar. U većini slučajeva, klijenti su zaštićeni osiguranjem i neće da plaćaju troškove popravke.

Ali, ukoliko se neodgovorno odnose prema vozilu, ne vode računa kako voze i po kojim putevima se kreću, i budu direktni krivci za oštećenja ili kvarove, morati će da plate pun iznos popravke.

Nadamo se da do toga neće doći, i srećan vam put sa našim vozilima!